2017-09-24 tema: rudens lygiadienis, praninis kūnas, penkios energijos

Prisiminėme, kuo išskirtiniai jau įpusėję Kupranugario metai, išryškinantys teisingumą, atgimimą, susitaikymą. Ar pavyko per pusmetį realizuoti, pajusti ryškiau skambančias metų tendencijas, tokias kaip polinkis asketizmui, gebėjimas kaupti neprisirišant prie to, ką turi, išmintingas resursų paskirstymas, filosofinis požiūris į visa ko laikinumą…

Sąmoningai kvėpuojant susiderinome su Kupranugario metų energija, peržvelgėme praėjusį pusmetį. Prisiminėme Kupranugario gebėjimą prie nieko neprisirišti, kas natūraliai primena apie pabaigą – mirtį. Juk mirtis – tai kažko pabaiga, visai ne būtinai gyvenimo, nes tai gali būti santykių, mokslų, darbo, kt. pabaiga. Tačiau mirtis – tai ir poilsis, ir galimybė paleisti kažką seną, pradėti kažką naują, mokytis nesureikšminti, neprisirišti. Šiame kontekste labai prasmingai skamba Kupranugario metų kredo: „viskas laikina”. Kvėpuojant siekėme tai įauginti į savo  būties realybę, sutvirtinti.

Praninis kvėpavimas – mūsų kasdieninis palydovas. Įkvepiamas oras padeda išnešioti praną po visą kūną. Koks įprastai yra mūsų kvėpavimas? Sąmoningai kvėpuojant tai studijavome. Kuo ilgiau įkvepiame, tuo daugiau gyvybinės energijos atiteka į mus, yra galimybė jos daugiau sukaupti. Kuo ilgiau iškvepiame, tuo daugiau tos gyvybinės energijos netenkame.

Žmogaus praninis kūnas susideda iš penkių tekančių energijų rūšių: 1) įeinanti į kūną prana, 2) cirkuliuojanti kūne prana, 3) prana, pasklindanti po kūną kaip gyvybinė energija, gyvybės jėga, 4) išeinanti iš kūno prana ir 5) apvalančioji prana. Siekėme sąmoningai stebint savo kvėpavimą suvokti, kokias pranines energijas jaučiame, kurios yra mumyse stiprios, o kurios reikalingos papildomo dėmesio, darbo su jomis.

Jau įpratus sąmoningai kvėpuoti dvasine gyvybine energija, svarbu tai daryti ne automatiškai, o susivokiančiai, ne tik pranos pagalba apvalant savo struktūras, kūną, emocijas, mintis nuo įtampų, bet ir nuolat akcentuojant gyvybinės jėgos auginimą. Kuo tai svarbu? Tai padeda keistis, stiprėti, sėkmingai realizuoti savo tikslus, paskatina drąsesnėms svajonėms.

Lina Rudaitienė

Ankstesnis straipsnis2017-05-21 tema: pasirinkimas – „kryžiaus kelias“ ar „čia ir dabar“
Kitas straipsnisGimimas – naujo kelio pradžia